Kira Tahliye Taahhütnamesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tahliye Taahhütnamesi Nedir?

Türk Borçlar Kanunu 352/1 maddesine göre;  “Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.”.

Tahliye taahhütnamesi, kiracının kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı üstlendiği irade beyanıdır.




Tahliye Taahhütnamesi Geçerlilik Şartları Nelerdir?

Tahliye taahhütnamesi bütün geçerlilik şartlarını taşımalıdır. Aksi takdirde geçersiz olacaktır.  Tahliye taahhütnamesi kiraya verenin kiracıya kiralananı teslim etmesinden sonra imzalanmalıdır. Yazılı olmalı ve imzalı olmalıdır.  Tarafların ad-soyadları, T.C kimlik numaraları, adresleri, taşınmaz bilgileri, tahliye tarihi ve düzenleme tarihi açık bir şekilde yer almalıdır. Belirtilen tarihte kayıtsız şartsız tahliye edeceğini taahhüt ettiği yazılmalıdır.

  • Kiralananın Aile Konutu Olması Durumunda Tahliye Taahhütnamesi

Kiralananın aile konutu olarak kullanılması halinde, her iki eşin de tahliye taahhüdüne rıza göstermesi gerekmektedir.

  •  Birden Fazla Kiracının Olması Durumunda Tahliye Taahhütnamesi

Birden fazla kiracının olduğu durumlarda tüm kiracılar taahhütnameyi imzalamalıdır. Bu durumda zorunlu dava arkadaşlığı sözkonusu olup, taahhütname bütün kiracıları kapsayacak şekilde hazırlanmadığı takdirde taahhütname geçersiz olacaktır.

  •  Alt Kiracının Olması Durumunda Tahliye Taahhütnamesi

Türk Borçlar Kanunu 322. Maddesi gereği,  asıl kiracıya karşı ileri sürülebilen haklar alt kiracıya karşı da ileri sürülebilir.  Bu nedenle tahliye hususunda verilen kararın alt kiracıya karşı da ileri sürülebileceği anlaşılmaktadır.

Eski Malik Tarafından Alınan Tahliye Taahhüdü, Yeni Malik Bakımından Geçerli Midir?

Kiralanan taşınmazın devri halinde eski malik döneminde verilmiş tahliye taahhüdü geçerlidir. Yeni malik eski malik dönemimde verilmiş tahliye taahhüdüne dayanarak icra takibi başlatabilir veya dava açabilir.

Tahliye Taahhütnamesi ile Kiracı Nasıl Çıkarılır?

Kiraya veren, tahliye taahhüdü tarihinde kiralananı tahliye etmeyen kiracıya karşı, tahliye taahhüdünde belirlenen tarihten itibaren 1 ay içinde ihbara ve ihtara gerek olmaksızın taşınmazın bulunduğu yer icra dairesinde tahliye talepli  icra takibi başlatabilir veya taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açarak sözleşmeyi sona erdirebilir.

Tahliye taahhütnamesinde belirlenen tahliye tarihinde itibaren 1 ay içerisinde bu hak kullanılmazsa kira sözleşmesi 1 yıl süre ile uzatılmış sayılır. Bu bakımdan 1 aylık sürenin kaçırılmaması çok önemlidir.

 

Post A Comment

Daha yeni Daha eski